125 g smör
rivet skal från 2 fina citroner
pressad saft av 1 citron
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
ca 1 dl pinjenötter
Smält smöret och ställ det åt sidan. Men ta först lite av smöret och smörj och bröa en rund 2-liters form. Värm ugnen till 175 grader.
Tvätta/borsta av citronerna ordentligt med varmt vatten och lite diskmedel. Skölj och torka torrt. Riv av citronskalet mot fina sidan av ett vanligt rivjärn. Pressa den ena citronen.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt - använd helst elvisp - då tar det omkring 3 minuter, räkna med 10 om du vispar för hand.
Tillsätt rivet citronskal, pressad saft och mjölet, och rör sist ner det smälta, avsvalnande smöret. Vänta med pinjenötterna. Häll smeten i formen.
Grädda så här: Sätt in formen i ugnens nedre del, men bara i 10 minuter. Ta då ut kakan ur ugnen. Strö över pinjenötterna, sätt in kakan i ugnen igen och fortsätt gräddningen. Kakan ska gräddas i sammanlagt 35-40 minuter. Låt gärna svalna innan den försiktigt stjälps ur sin form.
2 kommentarer:
varför diskmedel?
Ja jag vet inte säkert, men jag gissar att det är för att verkligen få citronerna rena. När man ska använda skalet i kakan vill man ju ha bort så mycket bekämpningsmedel och annan smuts som möjligt.
Skicka en kommentar