söndag 23 augusti 2009

Chokladkaka med lakrits & hallon


En lite regnig sensommardag på landet passar det sig ypperligt för att baka. Jag testade denna, lite annorlunda, tårta med lakrits i. Tyvärr hade vi inte så många hallon kvar, och det märktes att de saknades. Så om ni ger er på denna: snåla inte med hallon!


Chokladkakan
150 g smör
2½ dl florsocker
150 g mörk choklad, gärna 68%
4 ägg
1½ dl vetemjöl

Smörj och mjöla en kakform med löstagbar botten.
Skär smöret i kuber och lägg i en rostfri bunke, sikta ner florsocker och tillsätt chokladen i bitar. Smält blandningen över vattenbad och låt sedan svalna till fingervarmt.
Dela äggen. Lägg vitorna i en bunke. Rör ner äggulorna, en i taget, i chokladsmeten. Sikta ner mjölet.
Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner den styva äggvitemassan i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Kakan brukar vara klar när den spricker på ytan. Den är fortfarande lös i mitten, så vänta med att provsmaka tills den svalnat, annars flyter det krämiga innehållet ut.

Tårtan
Knappt 1 dl lakritssås (finns på tub bland glasstillbehören)
3 dl grädde
2 dl färska hallon + ett gäng till garnering
ca 2 msk strösocker

Dela chokladkakan i två bottnar. Ringla hälften av lakritssåsen på den ena och lägg den andra över. Vispa grädden lätt. Mosa hallonen lätt med socker och vänd samman med grädden. Bred hallongrädden över chokladkakan, garnera med hallon och ringla resterande lakritssås över.


1 kommentar:

Sandra sa...

Den ser otroligt vacker och god ut. Har nog aldrig ätit en tårta med lakrits. Ska absolut testas någon dag. /Sandra