söndag 24 januari 2016

Ljuvlig chokladmoussetårta


Jag måste erkänna att jag är rätt såld på chokladmoussetårtor. Ni vet såna där som bara smälter i munnen, och även om de ofta är ganska mäktiga, så är det svårt att inte ta en sked till. Och ännu en...

Att göra en chokladmoussetårta i flera olika lager tar lite tid, eftersom varje lager måste sätta sig innan du kan lägga på nästa. Så det är inget att tänka på om du har bråttom. Men ibland vid speciella tillfällen tycker jag det är roligt och lyxigt att det får ta lite tid. Som med den här. Den var väl värd att vänta på.

Tårtan är gjord av tre lager mousse av mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad på en botten av mandelmassa. Jag gjorde dessutom ett gelétäcke med kaffesmak, men det gjorde varken från eller till för smaken tyckte jag och dessutom tror jag den hade blivit snyggare utan - så skippa det!

Du behöver:
300 g mandelmassa
3 ägg
3 msk kakao
6 gelatinblad
150 g vit choklad
6 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk vatten
150 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad

Gör så här:
Riv mandelmassan i en skål och rör i äggen ett i taget. Sikta i kakaon och blanda till en smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanterna, bred ut smeten i formen och grädda i 15 minuter i 200 grader. Låt kallna.

Ta bort formens kant och fäst en remsa med overheadfilm runt kakan. Det går bra med bakplåtspapper också.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Vispa 2 dl av grädden.

Rör ner 1 äggula och vattnet i chokladen. Ta upp och smält två av gelatinbladen på svag värme och rör ner i chokladen. Vänd ner i den vispade grädden. Bred moussen på chokladbottnen och låt stå kallt i 1 timme.

Gör den ljusa och den mörka moussen på samma sätt, fast utan vatten. Låt stelna 1 timme mellan varje. Låt hela tårtan stå kallt i 3 timmar. Garnera efter behag.

1 kommentar:

Cecilia Söderlund sa...

Åh, den såg riktigt god ut