onsdag 2 december 2015

Pepparkakskladdkaka


I december blir det lätt lite brått och lite stressigt. Trots att jag varje år tänker att I ÅR ska jag ha gott om tid att mysa, pyssla, baka och njuta... 
Får du det stressigt och svårt att hinna med, men ändå känner att du vill baka något enkelt, gott och juligt? Då vill jag tipsa om den här kladdkakan med pepparkakssmak. Den har alla tre önskningar i ett!

Du behöver:
3 ägg
3 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 - 5 msk kakao
½ påse med pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form (smord och bröad) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat. 
Servera gärna med vispad grädde och pepparkakskross.

2 kommentarer:

Nilla sa...

Hejsan, Jag har nu fixat din underbara
chokladtårta med hallon- o lakritsmousse och jag undrar hur
du får kladdkakan och de andra lagren så höga.
Mina lager blir platta, men som jag brukar säga, det är det inre som räknas, men det skulle vara skoj att veta hur du gör.
Gott Nytt År/Gunilla -

Viveka sa...

Hej Gunilla!
Vad kul att du har testat hallon- och lakritsmoussetårtan - visst är den himmelskt god?!
Jag är bara en glad amatör, så jag kan bara gissa vad det beror på att dina lager inte blir så höga. Kanske har du helt enkelt använt en större form jag (min är 25 cm i diameter)? Annars kanske den vispade gräddens luftighet försvunnit för att moussen blandats lite för länge eller hårt. Eller så hade jag bara tur... Du får prova igen helt enkelt. :-)

Lyckat till med bakandet framöver!
/Viveka