onsdag 11 december 2013

Godaste lussebullarna


Snart skrider lucia med följe in i våra mörka hus och då vill man ju gärna mumsa på en god lussebulle i ljusets sken. Buffés (ICAs kundtidning) provkök har gjort ett tjugotal bak och blindtester och detta recept är det vinnande.
Mina lussekatter är långt ifrån de vackraste man har sett, men de är riktigt, riktigt goda. Jag är positivt överraskad (nästan i chock faktiskt) att det lyckades så bra - jag som i princip aldrig bakar jästdegar av något slag.
 
Trevlig lucia på er!
 

Du behöver:
2 paket saffran (á ½ g)
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13½ dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå i 30 minuter.
2. Skär smöret i tärningar.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
4. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Tryck i russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: