torsdag 19 januari 2012

Semlor

Det är förvisso en månad kvar till fettisdagen, men det där med dagar är ju bara detaljer ;)
Gör man minisemlor kan man dessutom ta två...

Du behöver:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1,5- 1.6 l vetemjöl

vispad grädde
florsocker
fyllning (t ex mandelmassa, äppelmos eller vaniljkräm)

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Baka ut till släta bullar, den storlek du vill ha. Min deg räckte till 16 stora och ca 20 små semlor. Jäs 20-30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen. Ca 15 minuter i 200-225 grader för de större och ca 10 minuter i 225-250 grader för de små.

3 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Så gott med semlor och era ser finfina ut!

Tutik sa...

De ser jätte fina ut.

Per sa...

Fick dessa fantastiskt goda bakverk hos familjen Sundvall i söndags!
Tack Niclas för en perfekt mandelmasseblandning!