tisdag 1 januari 2019

Limemazariner


Små fina klassiska mazariner som tack vare lime får en liten pigg och syrlig variation. Lite pilligt att få ut dem ur de formar jag använde, men det var det värt. Tänk på att börja i tid, det är många små moment.

Du behöver:

Till degen:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 ägg, gula
2 msk strösocker

Till fyllningen:

2 dl sötmandel
50 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl strösocker
1 lime, finrivet skal

Till glasyren:

1 ½ dl florsocker
1 lime, 1 ½ msk pressad saft

Till garnering:

1 lime, rivet skal 


Gör så här:
Skär smöret i kuber. Mixa eller knåda snabbt ihop ingredienserna till degen. Låt vila kallt i minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175°. Skålla och skala mandeln, mixa den till fina smulor. Rör ihop med de övriga ingredienserna till fyllningen.

Smörj formarna ordentligt med smör. Kavla ut degen. Stansa ut rundlar lite större än formarna och tryck ut i formarna.

Fördela fyllningen i formarna. Fyll dem inte ända upp till kanten då de pöser upp något i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. De ska precis ha stelnat i mitten. Låt dem vila någon minut och ställ dem sedan upp och ned en stund om du vill ha dem platta på ovansidan. 

Ta försiktigt ur mazarinerna ur formarna. Blanda ingredienserna till glasyren och fördela den på mazarinerna när de fortfarande är lite varma. Garnera med limeskal.

Inga kommentarer: