onsdag 2 december 2015

Saffransbullar med mandelmassa

Finns det något godare än saffransbullar i adventstid? De här har dessutom en ljuvlig fyllning med mandelmassa. Jag är inte speciellt bra på att baka bullar, men de här blev till slut (min assistent krånglade med mig så jag fick knåda det mesta för hand) riktigt, riktigt bra. Saftiga och med fin smak. Jag rekommenderar dem varmt!
I det här receptet ska en lösa jästen i kall vätska och degen ska bara jäsa en gång. Kanske är det receptet för framgång?!

Du behöver:
Saffran i konjak (du behöver två satser till bullarna)
2 x 2 g saffran
2 x 4 msk konjak eller annan sprit
2 x 4 msk strösocker

Degen
75 g jäst
5 dl kall standardmjölk
1000–1100 g (cirka 16–18 dl) vetemjöl
200 g (2 dl) strösocker
150 g rumstempererat smör
1 tsk salt

Fyllningen
200 g riven mandelmassa
100 g (1 dl) strösocker
100 g rumstempererat smör
3 msk vatten
2 tsk saffran- och konjakslösning (se ovan)

Sockerlag (till pensling)
1 dl vatten
1 dl socker
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas, men ger faktiskt bullarna en extra liten smakskjuts)

Gör så här:
Saffran i konjak kan göras upp till en månad innan baket. Har du inte riktigt den framförhållningen, låt den stå och dra så länge som möjligt...
En sats gör du så här: Mortla 1 g saffran tillsammans med 2 matskedar strösocker. Häll sedan på 2 matskedar konjak och rör om tills det mesta av sockret har löst sig. Häll upp på en ren glasburk, sätt på ett lock och ställ på en mörk plats.
Till degen används en sats, till fyllningen två teskedar (se nedan). Allt går alltså inte åt.

Själva bullarna:
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt, 1 sats saffran- och konjakslösning och 16 dl vetemjöl. Bearbeta ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i klickar.
Bearbeta ytterligare 12–15 minuter. Om degen känns för kladdig tillsätter du lite mer mjöl.
Ställ in bunken i kylskåpet och låt degen vila i 10 minuter.

Under tiden gör du fyllningen genom att vispa ihop (helst med elvisp) mandelmassa, smör, socker, vatten och 2 tsk av saffran- och konjakslösningen.
När degen har vilat färdig delar du den i två delar. Lägg tillbaka den ena delen i kylen och kavla ut den andra till en cirka 2–3 mm tjock rektangel.
Bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar eller vik på mitten, skär remsor och gör snurror.

Baka ut resten av degen på samma sätt.
Lägg bullarna i bullformar eller direkt på smord plåt.


Låt bullarna jäsa en ungefär en timme i rumstemperatur. Om degen studsar tillbaka när du trycker lätt med fingertoppen i den är de färdigjästa.

Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter.

Under gräddningstiden kokar du ihop vatten och socker till en simmig lag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när du tagit ut dem i ugnen och strö över pärlsocker. Klart!

Inga kommentarer: