
Första gången jag gjorde den hade jag bara i drygt hälften av receptets limerasp och -saft. Det räckte gott tycker jag.
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 rågad tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
Till fyllningen:
3 ägg
2 ½ dl socker
2 msk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft (ca 4 limefrukter)
5 msk vetemjöl
Att pudra över:
1 dl florsocker
gärna tunt raspat limeskal
frukt eller bär
Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Platta direkt ut degen i en pajform (helst en med löstagbar botten), ca 23 cm i diameter.
Grädda tårtbotten i mitten av ugnen i 200 grader i 12-15 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den pressade limesaften, det rivna skalet och sist vetemjölet.
Häll allt detta över den förgräddade degen och grädda det hela i ytterligare 12 minuter. Krämen ska fortfarande vara lös i mitten när man tar kakan ur ugnen. Tårtan får perfekt konsistens när den fått stå 4-5 timmar eller ännu hellre till påföljande dag. Men innan du ställer undan tårtan så sikta generöst med florsocker över den varma kakan.
Garnera gärna den färdiga tårtan med fint raspat limeskal. Servera med frukt och bär, färska på sommaren eller annars några knappt tinade bär ur frysen.

2 kommentarer:
Det här är INTE bra för figuren! Men hey, vad snygg den är!
Jättefin blogg och gud vilka härliga recept:D
Tänkte passa på att tipsa om en tävling på min blogg, du kan vinna underbara bakprodukter från mikadesign.
http://maddesmumms.blogg.se/2010/march/tavling-i-sammarbete-med-mikadesignse.html
Skicka en kommentar