måndag 11 februari 2013

Lakritssemlor


I morgon är det fettisdagen och då är det som alla vet fullt lagligt att svulla hur många semlor man vill och orkar. Skulle man börja tröttna på originalsemlan kan man alltid variera sig med olika smaksättningar. Här är en lite annorlunda, men riktigt god mini-lakritssemla. Man behöver dock lite tid på sig för att få till den, lakritsen ska smältas i grädden och sedan stå kallt en natt eller så. Och om du använder basreceptet på minisemlorna nedan så ska bullarna jäsa i sammanlagt fyra timmar. Men den är värd att väntas på!

Du behöver:
8 minibullar (fast jag tyckte det räckte till minst det dubbla antalet bullar...)
100 g mandelmassa
florsocker att pudra över

Lakritsgrädde:
3 dl vispgrädde
100 g lakritskola, t ex Kick
ev svart hushållsfärg

Gör så här:
Dag 1 - lakritsgrädde:
Dela lakritsen i mindre bitar. Värm grädden (den får inte koka!). Ta kastrullen från plattan och lägg i lakritsbitarna. Rör om tills lakritsen smält. Låt svalna. Ställ kallt över natten.

Dag 2:
Tillsätt eventuellt några droppar svart hushållsfärg till lakritsgrädden och vispa upp som vanlig grädde.

Montering:
Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkrom och fyll dem med mandelmassa utblandad i lite lakritsgrädde. Spritsa ut lakritsgrädden över mandelmassan och lägg p locket. Pudra över florsocker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter underbart gott!! Kolla gärna in min väldigt annorlunda semla!! /catti
www.nattstad.se/catti

Isabelle Hultén sa...

Hej, vilken fin blogg!

Nu är det snart dags för en ny säsong av succé-programmet Hela sverige Bakar! Ni verkar väldigt duktiga och det hade avrit härligt att se er baka i tv! Låter det intressant?

Skicka in en ansökan direkt eller hör av er till mig så berättar jag mer!

https://www.shortaudition.com/application.php?jid=161

Isabelle Hultén, casting
Meter Television, Hela Sverige Bakar
isabelle.hulten@meter.tv